KV Hydronauten
Kanopolo

Kanopolo


Kanopolo is een water- en balsport. Het is een combinatie van kajakken en waterpolo, met elementen van basketbal en rugby. Het is de bedoeling, net als bij veel balsporten, om zo veel mogelijk doelpunten te maken.

Wat is kanopolo?

Bij kanopolo vaar je in een relatief kleine kajak en probeer je met een bal doelpunten te maken in een doel dat twee meter boven het water hangt. Je speelt in een team van 5 spelers en een wedstrijd duurt 2 x 10 minuten. Je mag de bal met de hand en met de peddel spelen. Maar met de hand wordt het meeste gedaan – niet in de laatste plaats omdat het met de hand een stuk makkelijker is dan met de peddel. Als je de bal hebt mag je door de andere spelers omgeduwd worden. De boten mogen elkaar ook “botsen”, daarom zitten er zachte bumpers voor en achterop de boten. Er wordt gebotst om te zorgen dat je goed voor het doel ligt. Je kunt onbeperkt wisselen en hebt maximaal drie wissels.

Kanopolo ziet er heftig uit. Zeker als je filmpjes zoekt. Maar het is een sport die vergelijkbaar is met voetbal qua intensiteit en ook qua ontwikkeling van spelers. Na een jaar kun je aardig meekomen. Daarnaast kun je gebruiken van clubmateriaal als je begint en heb je alleen kleren nodig die nat mogen worden. Om te zorgen dat het veilig gespeeld wordt draag je als kanopoloër altijd een helm en zwemvest ook die kun je van de club gebruiken.

Wat is kanopolo?
photophotophoto

Hoe groot is de sport kanopolo?

Kanopolo wordt in Nederland bij ongeveer dertig kanoverenigingen gespeeld. Er zijn vier verschillende heren klasses, één damesklasse en een jeugdklasse. De verschillende niveaus herenklasse zijn 3e-, 2e-, 1e- en hoofdklasse. De teams spelen tegen elkaar op toernooien die door het hele land (of buitenland) worden georganiseerd. Tijdens deze toernooien spelen ze op vaak meerdere dagen 3 tot 5 wedstrijden op een dag. Bekende toernooien zijn HIT (in Helmond), Amsterdam Open (in Uithoorn), Keistad Toernooi (Amersfoort), Windhappers Toernooi (Den Haag) en Pylkwier (Leeuwarden – ons eigen toernooi).

Daarnaast het Nederlands Kampioenschap dat over twee weekenden wordt gespeeld bij ieder jaar een andere club.

Kanopolo in Leeuwarden
Daarom is het extra uniek dat we in Leeuwarden kanopolo divisie hebben. Met een actieve groep spelers. Er wordt op de volgende dagen getraind:

  • woensdagavond om 19:00 uur
  • zondagmiddag om 13:00 uur
  • Incidenteel op vrijdagavond om 19:00 uur
Hoe groot is de sport kanopolo?